ARTIKLER

Fakta om det alternative i Norge og verden

Tall fra Statistisk sentralbyrå tyder på at det norske alternativmarkedet har vokst godt over 50 prosent siden slutten på 90-tallet. Disse tallene bygger på levekårsundersøkelsen, som er en årlig intervjuundersøkelse som gjennomføres av Statistisk sentralbyrå. Hvert tredje år har folk blitt spurt om hvilken type behandler de har vært til. Tallene for ”homeopat, akupunktør, fotsoneterapeut/refleksolog, aromaterapeut, massasjeterapeut, naprapat, osteopat og healer” har økt med mer enn 50 prosent i løpet av de siste ti årene.

En undersøkelse utført av Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling (Nifab) inkluderte alternativ terapi både i privat og offentlig regi i 2007, og fant at 38,2 prosent av befolkningen hadde prøvd dette det siste året (massasje ikke tatt med). Det er mer enn 1,5 millioner nordmenn. Det er vanskelig å tallfeste hvor mange som bruker alternativ behandling. Når man definerer begrepet ulikt, og stiller spørsmål på mange forskjellige måter, blir det vanskelig å finne en klar utvikling over tid. En indikasjon på hvor vi ligger, kan imidlertid være den store ”Eurobarometer”-undersøkelsen. Her kommer det fram at rundt 20 prosent har prøvd alternativ behandling i Europa. Nifab argumenterer for at det kanskje er det riktigste tallet for oss i Norge også. Les begrunnelsen her.

Den første norske alternativmessen ble arrangert i Oslo i 1993. Da kom det 4000 besøkende. I dag arrangeres det årlig rundt 50 alternativmesser landet rundt. Totalt har de rundt 100.000 besøkende, melder nettstedet Alternativ.no. Den største messen er alternativmessen i Lillestrøm. Den har rundt 15.000 besøkende. Alternativ.no beskriver utviklingen som ”eksplosiv”.

Det er mye penger i alternativmedisin. Verdens største produsent av homøopati-piller, det franske selskapet Boiron, omsatte i 2009 for ca. 4,2 milliarder kroner. Omsetningen økte med 12,7 prosent fra året før.

Verdens helseorganisasjon anslår verdien på verdensmarkedet for urtemedisin til å være rundt 410 milliarder kroner årlig. En studie av Alan Hamilton fra 2004 har vist at markedet for urtemedisin i Nord-Amerika og Europa økte med ti prosent hvert år i perioden 1994 – 2004.

Spåtjenester på det regulerte Teletorg-markedet omsetter for omlag 100 millioner kroner hvert år, ifølge Samferdselsdepartementet. De uregulerte spåtjenestene er større. Her er omsetningen ca. 150 millioner kroner årlig.

Birgitte Finne Høifødt, informasjonsleder i Mental Helse, fortalte til Dagens Næringsliv i 2007 at de mottar rundt tjue samtaler i uken fra mennesker som har brukt spåtelefoner, og som derfor sliter med psykiske eller økonomiske problemer. Avisen forteller også om "Anne Helene" som har opparbeidet seg en gjeld på 100.000 kroner på grunn av spåavhengighet. Vi blir også kjent med Øyvind Riibe Pedersen (19) som i 2007 solgte spåtjenester for rundt 500.000 kroner i måneden.

Det britiske ”mediet” Lisa Williams har solgt ut to Grieghaller i Bergen, to Olavshaller i Trondheim og to utsolgte kvelder i Oslo konserthus. I disse showene gir Williams inntrykk av at hun kan snakke med døde mennesker. Williams forteller til VG at Norge er hennes største marked. Nordmenn dominerer på Facebook-siden hennes. VG refererer også til en undersøkelse fra Infact som viser at 23 prosent av befolkningen mener det er mulig å ha kontakt med døde mennesker.
Se tv-intervju her.

De siste årene har det dukket opp en rekke tv-programmer som forteller oss at det overnaturlige eksisterer, og at det finnes mennesker med “synske evner”. ”Jakten på den sjette sans”, ”Åndenes makt” og ”Den andre siden” er eksempler på slike program.

Boka om ”Snåsamannen – kraften som helbreder” ble en bestselger i 2008. Snåsamannen Joralf Gjerstads evner ble forsvart av daværende helseminister Bjarne Håkon Hansen og stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo (som forøvrig tror bønn kan stoppe blødninger). Dette til tross for at Snåsamannens evner er like lite dokumentert som alle andre påstander om overnaturlige ”synske” evner, eller påstander om at det er mulig å gjøre folk friske ved håndspåleggelse. Forskere har tilbudt seg å undersøke Joralf Gjerstads evner, men det har han ikke ønsket å være med på. Over 91.000 mennesker har trykket ”liker” på Snåsamannens Facebook-side. Joralf Gjerstad har fått Kongens fortjenstmedalje i sølv.

Apropos kongefamilien: Den norske troen på det overnaturlige har blitt godt hjulpet av Kongens datter, prinsesse Märtha Louise. Hun har brukt navnet sitt og prinsessetittelen til å argumentere for at vi alle har en ”skytsengel” som følger med oss og beskytter oss. Gjennom godt betalte kurs ønsker prinsessen å lære folk hvordan de skal kommunisere med disse englene.